Manor underwear Blog

Kako da bezbedno kupujete na Instagramu i Facebooku?

Kako da bezbedno kupujete na Instagramu i Facebooku

U današnjem Blog tekstu bavimo se temom “Kako da bezbedno kupujete na Instagramu i Facebooku?”.

Iako mnogi kupuju preko društvenih mreža, dok god nema razloga za pritužbe, retko koji potrošač se zapita da li robu poručuje od registrovanog prodavca.

Neregistrovani prodavci su itekako prisutni na Instagramu. Deo internet prodavnica ne poštuje Zakon o elektronskoj kupovini, upozoravaju iz Udruženja potrošača Vojvodine.

Upravo ovo Udruženje je nedavno objavilo crnu listu trgovaca na Instagramu. U pitanju je spisak od stotinak naloga za koji nisu ispoštovali neku od zakonskih odredbi o internet trgovini.

„Ako nešto kupite od neregistrovanog prodavca, koji nema firmu i ne plaća porez, ne primenjuje zakon koji bi vas zaštitio kao potrošača u slučaju da kupovina krene naopako”, objašnjava Marko Dragić, pravni savetnik Udruženja potrošača Vojvodine.

Međutim, kako se ispostavilo, na crnoj listi našli su se i pojedini prodavci koji imaju registrovane firme. Oni kažu da nisu znali koje su podatke u obavezi da istaknu na svom nalogu.

Evo šta sve treba da znate o trgovini preko drušvenih mreža.

Šta je crna lista?

Crna lista je vrsta spiska koji upozorava potrošače na prodavce od kojih je rizično kupovati.

„To su trgovci koji ne rade u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, niti u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini”, naglašava Dragić.

„Na spisak stavljamo Instagram naloge na račun kojih smo dobili najviše prigovora potrošača, kao i one prodavce koji izbijaju na početna mesta u rezultatima pretraga, a koji ne poštuju odredbe ovih zakona”.

Kako da bezbedno kupujete na Instagramu i Facebooku?

Prema Zakonu o elektronskoj trgovini, registrovani trgovci su u obavezi da na sajtovima na vidnom mestu istaknu poslovno ime, adresu, kontakt podatke, matični broj, poreski identifikacioni broj (PIB), kao i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Upravo sve ove podatke koje se odnose na Manor underwear možeš pronaći na stranici Kontakt i Vodič za Online kupovinu.

Mnogi kupci kažu da prilikom kupovine ne gleda da li na profilu stoje PIB i matični broj, već se vodi izgledom profila, komentarima i preporukama.

Iz Udruženja potrošača objašnjavaju da je važno da se uverite da kupujete od registrovanog prodavca. Na taj način, biste izbegli neprijatnosti u slučaju da dobijete oštećen proizvod ili nešto što ne odgovora onome što ste naručili.

„Nama se potrošači najčešće žale da im je stigao komad garderobe ili cipele koje nisu u boji ili veličini koju su naručili”, kaže Dragić,

„Međutim, ako ste kupovali od fizičkog lica, jedna opcija da povratite novac jeste privatna tužba”.

Dragić ističe da svako ima pravo da reklamira proizvod preko društvenih mreža.

„Međutim, kada putem društvenih mreža cenu i opis proizvoda, jasno je da se radi o prodaji, što ne smete da radite ako niste registrovani”.

BBC na srpskom je pokušao da kontaktira nekoliko prodavaca sa crne liste. Dobili su samo jedan odgovor. “U procesu smo registrovanja firme”, rekli su kratko. Ali nisu odgovorili na pitanje koliko dugo trguju na ovaj način.

Međutim, to što je neko na crnoj listi ne znači obavezno da prodavnica nije registrovana.

Dešava da na crnoj listi završe i „registrovani prodavci, ukoliko se ogluše o odredbe Zakona o elektronskoj trgovini”. Upravo zbog toga je bitno da se prodavci dobro informišu pre nego što se upuste u ovaj način poslovanja.

Manor underwear kao registrovano lokalno preduzeće postupa društveno odgovorno, dosledno poštujući obaveze prema državi i našim radnicima i dajemo podršku celokupnom razvoju društva.

Statistika

Prema analizi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), oko 17,2 odsto preduzetnika i firmi u Srbiji nije registrovano.

Kada se procenti pretvore u brojke, rekli su za BBC u NALED-u. To znači da više od 70.000 preduzetnika i firmi u Srbiji rade nelegalno.

U praksi, to znači da u neregistrovane trgovce spadaju i oni koji preko Instagrama pokušavaju da unovče svoje hobije.

I ne zaboravi, samo kupovinom domaćih proizvoda celokupna zajednica ima dobrobit, jer na taj način možemo obezbediti nove parkove, nova igrališta, vrtiće, škole…

Uštedi vreme, naruči online i uživajveć sutra u vrhunskom kvalitetu i slobodi pokreta koje zaslužuješ!

Za dodatne informacije o internet kupovini, Manor underwear brendu i našim proizvodima ožeš nas kontaktirati putem društvenih mreža, Vibera ili Whats app-a.

NOVO

Manor underwear Premium kolekcija novo