Manor underwear Blog

MOVEMBER: Jedna od vodećih kampanja podrške muškarcima u svetu

Manor underwear Movember

Movember (spoj reči “moustache” – brk i “November” – novembar) je globalna inicijativa poznata i kao “Mesec muškaraca”.

Tokom ovog meseca, muškarci širom sveta podržavaju podizanje svesti o zdravlju muškaraca, posebno fokusirajući se na rak prostate, rak testisa i mentalno zdravlje.

Aktivnosti tokom Movember-a obuhvataju:

Puštanje brkova – Mnogi muškarci tokom ovog meseca puštaju brkove kako bi privukli pažnju i pokrenuli razgovore o zdravstvenim pitanjima.

Svest o raku prostate i testisa – Kampanje informišu o rizicima raka prostate i testisa, te podstiču muškarce na redovne medicinske preglede.

Mentalno zdravlje – Fokus je i na mentalnom zdravlju muškaraca, te se podstiče razgovor o depresiji, anksioznosti i drugim pitanjima mentalnog zdravlja.

Prikupljanje sredstava – Mnoge organizacije koriste “Movember” kao vreme za prikupljanje sredstava za istraživanje raka prostate i testisa, kao i za podršku programima mentalnog zdravlja.

Učestvovanje u Movember pokretu nije samo o puštanju brkova, već i o podršci i promovisanju zdravog načina života i svesti o zdravlju muškaraca.

Redovni medicinski pregledi i promovisanje zdravih životnih stilova, poput pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, igraju ključnu ulogu u prevenciji raka prostate. Važno je podsticati muškarce da se redovno javljaju lekaru radi preventivnih pregleda kako bi održali svoje opšte zdravlje.

Kako je nastao Movember?

Pokret Movember je krenuo iz Australije, kada je nekolicina muškaraca odlučila da upotrebi simbol muškosti i testosterona u nadi da će na šaljiv način preneti krajnje ozbiljnu poruku – potrebu o preventivi još jedne opake bolesti, raka prostate.

Mo Bros (kako su članovi pokreta nazvali sami sebe) odlučili su da kao „pravi muškarci počnu da se bave pravim problemima“ i to tako što će puštati brkove tokom Novembra, i od rođaka/prijatelja/poznanika zatražiti donacije za istraživanje procesa lečenja „muških“ bolesti.

Počelo je, dakle, 2004. godine u lokalnom pabu u Australiji, a od tada se dosta stvari promenilo. Pokret se proširio na sve kontinente, međutim, cilj je ostao jedinstven: podizanje svesti o muškom zdravlju – raku prostate i prikupljanje sredstava za programe prevencije i lečenja.

Statistika

Rak prostate, na primer, značajan je i sve veći zdravstveni problem u svetu, pa i u našoj zemlji i jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca.

U Evropi predstavlja najčešći karcinom muškaraca, sa oko 450.000 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje i oko 100.000 umrlih.

U Srbiji, rak prostate je po učestalosti odmah iza raka pluća i debelog creva, sa 2.300 do 3.000 obolelih muškaraca godišnje i preko 1.000 umrlih.

Zato se svakog novembra širom sveta organizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj da informišu javnost o karcinomu prostate i podstaknu zajednicu da uradi što je više moguće na ranom otkrivanju i što efikasnijem lečenju ove bolesti.

Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se ne može delovati. S druge strane, izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje.

Podsećanjem da redovni urološki pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje mogu spasiti mnoge živote, brinemo o zdravlju jačeg pola.

Dovoljno je da muškarce, posebno one starije od 50 godina podstaknemo da jedanput godišnje urade PSA (prostata specifični antigen) i odu na pregled kod urologa. Jedan korak, ali veoma značajan, jer rak prostate, upozoravaju doktori, retko daje rane simptome. Kada se javi otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza i mokrenje u kapima, kao i krv u mokraći, to je znak da se bolest već pojavila. Ne čekajte, nemojte samo ponosno da nosite brkove, budite muško – brinite o sebi.

Neka vas Movember podseti da odete na pregled i ne zaboravi da odabereš donji veš od prirodnih materijala koji će doprineti tvojim zdravim navikama ispod struka.

Poseti Manor underwear online shop OVDE.

Slika: Freepik